ترک جوش چیست ؟ | انواع ترک جوش

ترک جوش چیست ؟
دسنه بندی: مقالات

ترک جوش چیست ؟

ترک جوش چیست ؟ مهمترین عیبی که در اتصالات جوشکاری مشاهده می‌شود ترک جوش است که در فرایند جوشکاری و کیفیت کار تاثیر منفی دارد. ترک جوش مانع از اتصال فلزات به هم می شود به همین دلیل باید قبل از جوشکاری از نبود ترک مطمئن شوید. اگر جوشکار تجربه کاری داشته باشد می تواند کار جوشکاری را با کیفیت بالا انجام دهد. ترک جوش نمونه های مختلفی دارد و در شرایط متفاوت رخ می دهد. ترک جوش سرد، گرم، بازگرمی و پارگی لایه ای هر کدام ساختار خاص خود را دارند.

دلیل بوجود آمدن ترک جوش بیشتر کثیفی سطح فلز یا ترد بودن آن است. هر چه سطح کثیفی و تردی فلز بیشتر باشد ترک جوش عمق بیشتری خواهد داشت. توجه به برخی نکات باعث می شود تا ترک جوش روی فلز رخ ندهد. این عیب ایجاد شده روی فلز کیفیت جوشکاری را پایین می آورد. اگر ترک جوش بیش از اندازه بزرگ باشد می تواند خطرات جبران ناپذیری را ایجاد کند. ترک در حین انجام کار رخ می دهد درست زمانی که جوشکار در حال اتصال فلزات با هم است.

 وقتی سطح فلزات کثیف باشد مفتول نمی تواند به خوبی درز را پر کند بدین ترتیب ترک های سطحی و عمقی در محل جوش ایجاد می شود. برای پیشگیری از این مشکل جوشکار سعی می کند تا کار را به صورت کاملا ایمن انجام دهد. ترک جوش در شرایطی رخ می دهد که جوشکار مهارت زیادی نداشته باشد و سطح جوش را به خوبی تمیز نکرده باشد. ایجاد ترک در زیر نوار جوش کیفیت جوشکاری را پایین آورده و باعث می شود تا فلزات به درستی به هم نچسبند.

برای خرید انواع دستگاه های جوش و برش از وبسایت ابزارجوشا کلیک کنید

انواع ترک جوش چیست ؟

ترک جوش ایجاد شده در زمان جوشکاری نمونه های مختلفی دارد. این ترک ممکن است به صورت طولی و سطحی و عمقی ایجاد شود که هر کدام شاخصه خاص خود را دارند. از انواع مختلف ترک جوش می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ترک سرد:

نام دیگر این ترک هیدروژنی یا تاخیری است که ۷۲ ساعت بعد از جوشکاری ظاهر می شود. ممکن است ترک سرد در مدت زمان کمتر یا بیشتر هم رخ می دهد و این موضوع متغیر است. تحقیقات نشان داده که در بیشتر مواقع ترک سرد در همان لحظه رخ می دهد. ترک سرد به صورت طولی و عرضی است و عوامل مختلفی در ایجاد آن نقش دارند. میزان هیدروژن بالا و تنش های بزرگ در زمان جوشکاری و بافت ترد فلز مهمترین دلیل ایجاد ترک سرد است. در خال جوش ها این ترک بیشتر رخ می دهد.

ترک گرم:

زمانی که فلز جوش سرد می شود ترک گرم در آن رخ می دهد. دلیل اصلی بروز این ترک حرارت بالا و سرد شدن ناگهانی جوش است. زمانی که فلز جوش رسوب و شروع به انجماد می کند ترک جوش گرم رخ می دهد. ترک انجمادی نام دیگر این ترک است. وقتی که ترک در خود فلز جوش ایجاد می شود نام آن ترک گرم است اما زمانی که در مجاورت فلز رخ می دهد به آن پارگی گرم می گویند. ترک های ایجاد شده در جوشکاری بیشتر از نوع گرم هستند. 

ترک بازگرمی:

ترک بازگرمی درست زمان رخ می دهد که عملیات حرارتی بعد از جوشکاری در حال وقوع است و حرارت به بالاترین حد خود رسیده است. دلیل اصلی ایجاد این نوع ترک عناصر شیمیایی موجود در فلز است که انعطاف پذیری آن را کاهش می دهند. وجود ناخالصی در بافت فلز باعث شده تا ترک بازگرمی ایجاد شود.

پارگی لایه ای:

این نوع ترک در اطراف نقطه جوش ایجاد می شود و تحت تاثیر حرارت است. وجود لایه ها و صفحات ناخالصی در فلز پایه دلیل اصلی ایجاد این ترک است. این ترک به صورت سطحی و عمقی ایجاد می شود.

ترک جوش چیست ؟

این مطلب را هم بخوانید: جوشکاری فورجینگ چیست ؟

ترک ها چه تاثیری در جوشکاری دارند؟

ترک ها در کیفیت جوشکاری تاثیر منفی دارند به همین دلیل جوشکاران حرفه ای سعی می کنند تا جوشکاری را به صورت کاملا ایمن و با تمیز کردن سطح فلز انجام دهند. شناسایی عوامل ایجاد ترک می تواند تا حد زیادی مشکل را کاهش دهد. در جوشکاری فلزات به صورت کاملا ایمن به هم متصل می شوند و در هیچ شرایطی از هم جدا نمی شوند اما وقتی ترک جوش روی فلز و قسمت های مختلف آن ایجاد می شود کیفیت کار جوشکاری را کاهش می دهد به همین دلیل ممکن است فلزات با کوچکترین فشار و ضربه از هم جدا شوند که این می تواند در سازه های بزرگ خطرات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. جوشکاری به هر روشی که انجام شود ترک جوش کیفیت آن را تحت تاثیر قرار می دهد و مانع از دوام و استحکام جوش می شود.

نکات مهم برای پیشگیری از ترک جوش

در پاراگراف بالا به این سوال پاسخ دادیم که ترک جوش چیست ؟ اما برای پیشگیری از ترک جوش باید ابتدا عوامل تاثیرگذار را شناسایی کنید. اولین عامل کثیفی سطح فلز است بنابراین یک جوشکار حرفه ای به خوبی می داند که باید ابتدا سطح فلز را تمیز سپس جوشکاری را انجام دهد. شناسایی فلزات و نوع آن ها می تواند در کاهش ترک جوش تاثیر بسزایی داشته باشد. هر چه بافت فلز ترد تر و نازک تر باشد ترک سریع تر ایجاد می شود. توجه به نکات زیر هم می تواند در عدم بروز ترک نقش زیادی داشته باشد: 

  • آشنایی کامل با فلزات: شناختی که جوشکار از فلزات دارد این امکان را در اختیار او قرار می دهد تا بتواند متناسب با جنس و نوع فلز جوشکاری را انتخاب کند. جوشکار می داند که چه فلزاتی قابلیت جوشکاری به هم را دارند. به همین دلیل ترک جوش در زمان جوشکاری رخ نمی دهد.
  • کار با انواع دستگاه های جوشکاری را بلد باشید: استفاده از تجهیزات پیشرفته و تمام اتوماتیک وقت و سرعت کار را افزایش می دهد. اگر جوشکار با کار این دستگاه ها آشنایی داشته باشد می تواند کار جوشکاری را بدون ایجاد ترک روی فلز انجام دهد.
  • از تجهیزات و متعلقات با کیفیت استفاده کنید: استفاده از دستگاه های باکیفیت باعث شده تا کیفیت جوشکاری هم افزایش پیدا کند که در این شرایط ترک جوش کمتر خواهد شد. انتخاب دستگاه هایی با مارک معتبر در این زمان اهمیت زیادی دارد و به جوشکار کمک می کند.

خرید انواع تجهیزات جوشکاری با قیمت های عالی از وبسایت ابزارجوشا

سوالات متداول

طراحی سایت و سئو توسط دبل کلیک